Jednoduché přísady, jako je maso, sýry, zelenina a hodně aromatické koření jsou základem pokrmů, která jsou mezi ostatními jídly vždy rozeznatelná. Právě pro svou odlišnost je tato maďarská kuchyně ceněná. Nám není tak moc vzdálená a řadu receptů jsme si „počeštili“.

Abyste si tyto pokrmy vychutnali, měli byste navštívit Maďarsko a najít si pár hodin na pořádný oběd třeba uprostřed Budapešti. Je potřeba ochutnat vše, od polévky přes maso vařené na různé způsoby, šťavnaté zeleninové přílohy až po originální dezerty.

Maďarský gulyas je známý po celém světě a je to asi nejoblíbenější pokrm z této země. Nepleťte si ho ale s našim českým gulášem.  Maďarský gulyas je polévka, která je pojmenovaná podle starodávného způsobu přípravy vaření v kotlíku. Existuje několik receptů, ale základní ingredience jsou hovězí maso, brambory, paprika, sádlo a koření paprika. Právě paprika koření je chloubou maďarské kuchyně a její kvalita je nenapodobitelná. Konzumuje se jak sladká, tak pikantní a je základem mnoha receptů.

gulas

Pokud jde o gulyas, je to jídlo, které uspokojí i ty největší gurmány. Každý kuchař má svůj recept, který je jeho tajemstvím. Můžete se setkat i s různými obměnami, kdy najdete v pokrmu zelí, nebo místo brambor rýži.

Lángos také není třeba dlouze představovat. V Maďarsku je to klasické pouliční jídlo, jako je u nás párek v rohlíku. Jde o velkou smaženou placku posypanou sýrem, různě vylepšenou například zakysanou smetanou. Jídlo díky své sytosti a chuti našlo brzy místo i v našich pouličních bistrech.

langos2

Töitött kaposzta je jednoduché a oblíbené jídlo, které se konzumuje hlavně ve vánočním období. Jde o nasolený zelný list plněný mletým masem a rýží s kořením. Vaří se v hrnci spolu se slaninou nebo klobáskou a s paprikou.

Velice oblíbené jsou v Maďarsku polévky. Určitě by vás svojí temně rudou barvou zaujala višňová polévka. Překvapivě není sladká a je výborná. Všichni, kdo rádi slaví tam, kde teče alkohol proudem, si v Maďarsku rádi dají opilou polévku, která je plná zakysaného zelí a má za úkol posilnit žaludek, aby slavnost všichni přežili ve zdraví.