Nejen v Indii a Nepálu, ale roste také na Srí Lance a v severní Africe.  Shatavari Nakliceno se původně vyskytovala na celého indickém subkontinentu, ale v současnosti se musí pěstovat na plantážích. Proč asparagus? Protože tuto rostlinu, u nás pěstovanou, trochu připomíná. Ale shatavari je trochu jiný, je popínavý a pokud má vhodnou oporu má schopnost vyrůst do výšky a to až kolem dvou metrů. Rostlina je krásná v létě, kdy ji pokrývají drobné bílé květy. Z těchto květů se na podzim stanou bobule, které mají červenofialovou barvu. Tato rostlina má větší kořenový systém, který je tvořený hlízami.

asparagusová pochoutka

Hlízy obsahují hodně zdraví člověka prospěšných látek. Jsou to bílkoviny, saponiny, vanilin, diosgenin, dále škroby, slizy, třísloviny, alkaloidy a fytoestrogeny. Poslední jmenované, tedy fytoestrogeny, pomáhají nám lidem, hlavně ženám, že upravují hormonální rovnováhu u žen, zajišťují jim nejen pravidelnou menstruace, ale také odstraňují předmenstruační problémy. K těm mohou patřit například křeče, bolesti břicha, podrážděnost nebo to, že dochází k zadržování tekutin v těle. Ale to není vše, také velmi příznivě působí na lidské srdce, podílí se na zvýšení libida, má dobrý vliv na vylučování, ale také pozitivně působení na trávení.

shatavari rostlina

Tato rostlina má využití i proti stresu, lidem zklidňuje psychiku a napomáhá při jejich usínání. K dalším pozitivním vlastnostem pro člověka patří, že pozitivně působí na trávení, má vliv a to opět příznivý na pohlavní orgány, na močovou soustavu, zároveň patří k vynikajícím přírodním afrodiziakům, zvyšuje sexuální touhu a zlepšuje kvalitu spermatu, také blahodárně působí na plodnost. Shatavari je vlastně divoký chřest (Asparagus racemosus), který se například v Asii využívá k tomu, že se jeho kořeny s velkou oblibou využívají v kuchyni, je to tedy podobné, jako se chřest také využívá u nás. Doporučená konzumace prášku z této rostliny je následující. Naberete si jednu až dvě zarovnané čajové lžičky, nejvýše dvakrát denně, prášek můžete rozmíchat nejen ve vodě, ale také v ovocném koktejlu, nebo i jogurtu, a můžete ho přidat do cereálií, ale také do svých oblíbených kaší.